'Social prescribing'

 

The Mission Practice er en lægeklinik i London, der har stor succes med at udskrive såkaldte sociale recepter ( 'Social prescribing') til patienter med ikke medicinske problemer.

 

Patienter, der besøger deres læge pga. sociale problematikker, i modsætning til medicinske, koster National Health Service (NHS) i England omkring omkring 400 millioner pund om året. Lægeklinikken The Mission Practice i det østlige London forsøger på at gøre noget ved den problemstilling gennem såkaldte sociale ordineringer, altså hvor leverandører af sundhedsydelser henviser deres patienter til ikke-lægelige ydelser.

 

The Mission Practice er bygget op omkring ideen om at behandle det hele menneske og deres tilgang omfatter behandling af både de fysiske, følelsesmæssige, sociale, psykiske og åndelige problemer. Sammen med en lokal kirke og civilsamfundsgruppe har klinikken ansøgte og fået tilskud og stipendiater til at ansætte en sundhedsfaglig person, der kunne tage sig af patienter der havde brug for ikke medicinske problemer. The Mission Practice har derfor kunnet tilbyde deres patienter den type hjælp de sidste to og et halvt år. Et eksempel kan være en patient der opsøger klinikken, fordi hun lider af social isolation.

 

Patienten kommer ikke til en læge, men med Wilma, der er klinikens "networker for wellbeing". Efter en halv times samtale har Wilma fået en bedre forståelse for patientens situation, og hun kan give hende en recept til at deltage i engelskundervisning på et nærliggende medborgerhus.

 

I Følge Louise Vaughan, der er læge på klinikken og en af de primære kræfter bag oprettelse af den nye stilling som "networker for wellbeeing" har mange af de patienter der kommer i klinikken ikke primært medicinske problemer, men lider f.eks. af isolation eller er hjemløse. Samtidig, hun ved der er et omfattende netværk af tilbud og hjælpeorganisationer i nærområdet, men patienterne ikke altid er klar over, hvad der er tilgængeligt. Ved at have en Wilma ansat hjælper The Mission Practice patienterne med at skabe bæredygtige relationer i samfundet, i stedet for at sætte al deres lid til deres praktiserende læge. Wilma laver hovedsaglig matchmaking og giver patienterne mulighed for at benytte sig af andre tilbud i lokalsamfundet.

 

Et af dem er f.eks. communitycentret Bromley af Bow, som også er placeret i området. Centret tilbyder en bred vifte af ydelser og aktiviteter, som alle er integrerende og kooperative af natur. Her findes bl.a. en række socialøkonomiske virksomheder, et børnecenter, kunstner atelier, et center for sund levevis, voksenuddannelses kurser, pleje og sundhedsydelser for sårbare voksne, opsøgende programmer og en række rådgivningstjenester.

 

I det hele taget indebærer Wilmas arbejde at kende til de forskellige community grupper og civilsamfunds tilbud omkring The Mission Practice og hjælpe dem i forbindelse med hinanden. Hun arrangerer bl.a. en netværks morgenmad hver sjette uge, hvor lokale organisationer kommer for at fortælle om deres aktiviteter og knytter kontakter til andre organisationer der kan være til gavn for deres egne brugere.

 

"Networker for wellbeeing" modellen har vist lovende resultater og kan sagtens kopieres. Wilma har da også været på prøve i en nærliggende klinik i 3 måneder. Hendes tilstedeværelse på naboklinikken Sidste år Bol afprøvet hendes rolle i tre måneder på to nærliggende GP operationer. Hun havde konsultationer med patienter, der ofte benyttede lægen og var i stand til at reduceres deres kontakt med lægen fra 35% før hendes indsats til 14% efter de 3 måneder.

 

The Mission Practice har taget en chance med at investerer i ansættelsen af en ”networker for wellbeeing”, men investeringen har så rigeligt kunne betale sig både økonomisk og socialt.
Modellen vil givetvis også kunne være aktuel at efterprøve i dansk sammenhæng. Opfordringen er hermed givet videre.

 

Læs mere: Klik her! 

 

Kilde: Pioneers Post 

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981