Room for TeaRoom for Tea

 

Room for Tea er en engelsk socialøkonomisk virksomhed, som forbinder mennesker, der har brug for kort-tids lejemål til en overkommelig pris med værter, som har værelser til overs i deres hjem, som de ikke bruger.

 

I dagens England er der meget få jobs til unge mennesker, og praktikforløb er blevet en vigtig kilde til erfaring, der er nødvendig for at komme i job. De mennesker som bor udenfor London er ofte udelukket fra at tage praktikforløb i byen, fordi de slet ikke har råd til at betale huslejen til de nuværende markedspriser.

 

Room for Tea har til formål at tilbyde bolig muligheder til unge mennesker, som har korterevarrig arbejdsforhold. Tilbuddene gælder alle ligegyldig, hvor de kommer fra, og er på den måde med til at give dem en fair chance for at forfølge deres karrieredrømme.

 

Virksomheden tilbyder en nem måde at få noget godt ud af de værelser i ens hjem, som man ikke bruger. Som vært kan man få en ekstra skattefri indkomst (det gælder lejeindkomst op til 4.250 pund – herefter betales skat) og samtidig være med til at hjælpe unge mennesker i arbejde.
Alle lejere godkendes af Room for Tea og tjekkes gennem referencer og er alle ansvarlige og arbejdsomme personer.

 

Milena Bottero er stifter og direktør i Room for Tea. Da hun i 2011 var færdige med sit studie, havde hun svært ved at finde arbejde. Som et skridt på vejen lykkedes det hende at få en praktikplads hos en miljøorganisation, hvor hun lavede frivilligt ubetalt arbejde tre dage om ugen. Hun synes det var svært at klare leveomkostningerne, (det er meget dyrt at bo i London), også selv om hun kunne tjene lidt ved at give privat undervisning i fransk.

 

Milena begyndte at undersøge lovgivning og muligheder i forhold til tomme boliger. Hun fandt ud af at der i England er ca. 25 millioner rum og værelser, som ikke er i brug, ofte fordi ældre mennesker bliver boende i deres barndomshjem frem for at flytte til en mindre bolig. Alene i London er ekstra ubenyttede rum i omkring 23% af ejendommene. Det er lig med 769.000 husstande, som potentielt kunne hjælpe en ung boligsøgende praktikant.
Dermed var ideen til Room for Tea født, og selve virksomheden kom til verden ved en Social Innovation Camp i London i 2011.

 

Room for Tea fungerer som et “delehjems-netværk”, som har til formål at benytte sig af teknologi og af eksisterende ressourcer for at opfordre mennesker til at hjælpe hinanden til. Der er som tidligere nævnt ofte tale om ældre mennesker , som har overskydende plads i deres hjem som kan hjælpe unge praktikanter med logi til rimelige penge. Samtidig får de ældre mennesker der huser en praktikant fordel ved at have et ungt menneske i nærheden, som kan skabe trykhed og hjælpe med småting i hjemmet. Unge er på den måde i stand til at finde logi til så lidt som 160 pund om måneden i London.

 

Forretningsmodellen
Room for Tea tilbyder gratis registrering for vært og lejer. Når en lejer beslutter sig for at bo hos en vært betaler de en abonnementsafgift på 35 pund om måneden. Det gælder, hvis lejeopholdet er på over en måned. Hvis det er et lejeophold under en måned betaler man en abonnementsafgift på 10 pund om ugen. Herudover betaler gæsten den husleje, man bliver enige om med værten. I praksis betales hele huslejen til Room for Tea, som tilbageholder abonnementsafgiften og betaler resten af beløbet til værten.
Når en vært beslutter sig for at tilbyde et lejemål til en lejer registreret hos Room for Tea betaler de en abonnementsafgift på 20 pund om måneden, hvis udlejningsperioden er over en måned. Hvis der er tale om udlejningsperioder på under en måned er abonnementsafgiften på 10 pund om ugen. De tilbud om logi, som er vist på Room for Teas website er inklusive abonnementsudgift for både vært og lejer.

 

Mange ældre har reageret meget positivt på at være værter hos Room for Tea. De udtrykker glæde ved at have unge boende – ”de kommer til at føle sig yngre – fordi de tænker mere ungt”. Det gælder også ældre som er blevet alene efter at have mistet en ægtefælde.

 

Læs mere om Room for Tea: Klik her! 

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981