One Earth DesignsOne Earth Designs - SolSource

 

One Earth Designs er en socialøkonomisk virksomhed, som fremstiller komfurer baseret på solenergi. Virksomheden har hovedsæde i Hong Kong med afdelinger i USA og Beijing og Xining i Kina. 

 

I følge The Global Alliance for Clean Stoves er røg fra gammeldags komfurer og åben ild de primære midler til madlavning for næsten 3 milliarder mennesker i udviklingslandene, og er årsag til ca. 4 millioner dødsfald om året, hvoraf mange er kvinder og børn.

 

Det er baggrunden for One Earth Designs arbejde med at udvikle løsninger på lokalsamfund i Himalayas behov for madlavningsmuligheder, som er både socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtige – løsninger som samtidig kan være med til at forbedre befolkningens levestandard.

 

Historie
Stifterne af One Earth Designs Scot Frank og Catlin Powers mødte hinanden i Kina i 2007. Scot Frank var som ingeniørstuderende på rejse i Kina blevet opmærksom på de farlige madlavningsmetoder i det vestlige mens Catlin Powers var i Kina for at forske i klimaforandringer og i den forbindelse stod overfor spørgsmålet ”Hvorfor studerer jeg selv og andre videnskabsmænd udendørs forurening, når det reelle problem er den forurening, der finder sted indenfor i hjemmene?”
Da Scot og Catlin mødtes fandt de sammen en simpel og alligevel yderst bæredygtig og effektiv løsning på problemet omkring den forurening, der kommer fra madlavning på traditionelle komfurer.
Siden da er partnerskabet vokset til et team af dedikerede medarbejdere og de innovative produkter man udvikler har store potentialer på globalt plan.

 

Solsource
Solsource er en slags parabol-sol-komfur, som samler og koncentrere sollysstråler, så de bliver til varme, der kan bruges til medlavning. Det blev til starten på One Earth Designs, der blev stiftet som en non-profit virksomhed i 2009, I 2012 startede virksomheden en for-profit del for at udvide sine aktiviteter til at være globale. I dag har virksomheden kunder i 18 lande på 6 kontinenter.
Virksomheden har hovedsæde i Hong Kong med afdelinger i USA og Beijing og Xining i Kina.

 

Priser og anerkendelser
I 2012 blev One Earth Designs et certificeret B-Corp og opnåede også en top ”B-Corp score” for social lighed og bæredygtig praksis i alle aspekter af sin forretningsførelse.
Man kan læse mere i virksomhedens B Impact Report her.

 

I 2013 blev One Earth Designs også medlem af ”1% for the Planet and the Leave No Trace initiative”, hvilket også er med til at holde virksomheden fast på en forpligtigelse i forhold til at skabe målbare resultater for både mennesker og miljø.
Herudover har One Earth Designs vundet et flere priser for sit arbejde.  

 

Forretningsmodel
Virksomheden arbejder ud fra en non-profit/for-profit forretningsmodel, som gør den i stand til at servicere alle kunderne efter behov og udvikle produkter til kunder fra nye markeder som imødekommer deres behov fremfor de behov som mellemmænd og investorer har.
One Earth Designs tilgang til arbejdet bygger på tre hovedpunkter: 
1. Identifikation af lokalsamfundets behov.
Man viser respekt for hvert enkelt lokalsamfunds unikke værdier og kultur. Før virksomheden introducerer produkter i nye lokalsamfund, bliver der sammen med lokale partnere foretaget grundig reseach for at identificere lokale behov og sikre at virksomhedens produkter nu også er de bedst egnede produkter blandt andre muligheder indenfor vedvarende energi- og teknologiprodukter. Samtidig foreslår virksomheden også iværksættelse af andre tiltag og programmer indenfor sundhed, uddannelse og naturbeskyttelse for at opnå størst mulig effekt i de lokalsamfund man arbejder med og sælger produkter til.

 

2. Man arbejder med lokale, der står for udførelsen af arbejdet.
Det gør man for at sikre de bedst mulige løsninger og opnå den største effekt.

 

3. Kunder frem for modtagere af hjælp Virksomheden har den indstilling at mennesker rundt omkring i verden som har behov for hjælp fortjener kvalitetsprodukter, og man respekterer deres ret og behov for at foretage beslutninger omkring indkøb, som vi gør det i den rige del af verden. I stedet for at give sine produkter væk som donationer, arbejder One Earth Designs med lokale myndigheder og eksterne investorer for at tilbyde støtteordninger, ligesom man også har introduceret forskellige former for afdrags- og lejemodeller, som gør det muligt for mennesker, der har brug for hjælp, at købe virksomhedens hovedprodukt SolSource. Disse mennesker behandles som kunder, og ikke som modtagere af velgørenhed, og de får samme høje service efter et køb, som alle andre kunder.

 

SoulSource
SolSource er forskelligt fra sollpaneler. SolSource samler solstråler og konverterer dem til varme, som kan bruges til madlavning. Ved at konverterer sollyset direkte til varme frem for til elektricitet, bliver apparatet meget effektivt. Mere end 80% af det sollys som rammer SolSources paneler konverteres til varme. Solstrålerne reflekteres fra panelerne og ind på en slags kogeplade, hvor det absorberes som varme.
Panelerne absorberer ikke sollyset så de bliver ikke varme, og der sker ikke noget ved at røre ved dem. Det er det faktum, at hovedparten af energien absorberes af kogepladen og ikke af panelerne, der gør SolSource så effektiv.

 

One Earth Designs gør meget ud at de produkter virksomheden fremstiller skaber positiv effekt i alle trin af produkternes livs cyklus. Man arbejder med højkvalitets råvarer og ansvarlige producenter samtidig med at man bestræber sig på at øge produkternes holdbarhed og sikre genanvendelsesmuligheder.
One Earth Designs har lavet et Community på facebook, hvor alle der anvender solenergi produkter til madlavning, kan dele opskrifter, fotos og erfaringer.

 

Læs mere om One Earth Designs: Klik her! 

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981