Money with a PurposeMoney with a Purpose

 

“Money with a purpose” er en ny rapport fra New Economics Foundation med eksempler på lokale valutaer i Europa, som er med til at skabe både økonomiske og sociale resultater.

 

Den økonomiske krise og store problemer med det traditionelle pengesystem har fået interessen for lokale valutaer til at stige markant. Rundt omkring i verden er der skudt mange eksempler på lokale valutaer op, der fungere som alternativ middel til at udveksle varer og serviceydelser. Traditionelle penge har ofte primært fokus på at søge derhen, hvor den største fortjeneste findes. Det kan have store miljømæssige, sociale og økonomiske konsekvenser for de lokalsamfund som pengene trækkes væk fra. De lokale valutaer etableres omvendt ofte for at styrke et lokalsamfunds økonomi og forbedre miljømæssige og sociale forhold.

 

Rapporten er en del af Community Currencies in Action (CCIA) projektet.
CCIA er et banebrydende transnationalt proejekt, der ser på eksempler på lokale valutaer i flere lande i Europa.
Siden 2011 har projektet samlet viden og ekspertise for at styrke sit netværk af nye alternative valuta initiativer.

 

Denne rapport ser på resultater fra CCIA´s egne pilotprojekter og andre succesfulde internationale eksempler på lokale valutaer for at vurdere deres effektivitet i forhold til de sociale, miljømæssige og økonomiske mål de blev iværksat for at opnå. Der er tale om mange forskellige modeller, hvoraf nogle anvender fysiske sedler og andre f.eks. bruger timer som udvekslingsenhed.

 

I rapporten kan man bl.a. læse om SoNantes i Frankrig, Makkie i Amsterdam og Brixton Pund, der er en lokal valuta i London.

 

Læs mere og download rapporten her

 

Man kan læse mere om lokale valutaer på Community Currency Knowledge Gateway: Klik her!

People Powered Money

CCIA har i maj 2015 udgivet bogen ”People Powered Money” – her kan læse mere om at designe, udvikle og starte lokale valutaer her iblandt også timebanker. Bogen kan downloades her 

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981