Første svenske kommune forsøger sig med "sociale resultater kontrakter"

 

Norrköping er den første kommune i Sverige, som forsøger sig med de såkaldte "sociale resultater kontrakter".

 

Kommunen samarbejder bl.a. med den private investor Leksell Social Ventures, der vil investerer 10 millioner svenske kr. i en tidlig indsats for børn og unge i kommunen.
Hvis projektet lykkes, er meningen, at investoren får betalt investeringen tilbage. Modellen er kendt i andre lande, men er ikke tidligere anvendt i Sverige. Projekt skal efter planen starte før sommeren.

 

I praksis vil man i Norrköping Kommune forstærke indsatsen overfor 60 børn og unge, som har det svært. Det kan være i forhold til misbrugsproblemer eller sociale problemer i hjemmet, og der er ofte tale om børn, som er på vej til at blive placeret på et behandlingshjem for børn og unge eller på en statslig institution.
For kommunen ligger gevinsten i at identificere disse børn tidligt og måske slippe for store udgifter ved tilbagefald til misbrug og omplacering på forskellige hjem. Men den private investor Leksell Social Ventures vil også få tilbagebetalt deres investering.

 

Norrköping Kommune har sagt, at uanset resultatet vil man tilbagebetale 4 millioner kr., men hvis der er målbar menneskelig effekt og besparelser på længere sigt, vil kommunen tilbagebetale hele beløbet med renter og også dele gevinsten med investoren.
Ifølge Lars Stjernkvist fra Norrköbing Kommune forudsætter det dog at indsatsen resulterer i, at unge klarer sig bedre.

 

Læs mere: Klik her! 

 

Kilde: svt.se 

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981