Divine ChocolateDevine Chocolate

 

Devine Chocolate er en engelske socialøkonomisk virksomhed og den eneste fairtrade chokoladevirksomhed, som er delvis ejet af de kakaobønder, der leverer til virksomheden.

 

Divine Chocolate Limited er organiseret som et privat aktieselskab. Da virksomheden blev stiftet i 1998 var de 99 almindelige aktier ejet af 3 parter: 52% af Fairtrade NGO Twin Trading, 33% af Kuapa Kokoo kakaobøndernes kooperativ, og 14% af Body Shop International.

 

I juli 2006, besluttede Body Shop at donere sine aktier i Divine Chocolate til Kuapa Kokoo. Samme år købte det hollandske sociale finansinstitut Oikocredit 12% af aktierne, hvilket betød at Kuapa Kokoo nu har en andel på 45% af selskabet.

 

Devine Chocolate lancerede sit første produkt Devine mælke chokolade i 1998, og siden da er der kommet mere end 50 produkter til bl.a. chokoladebars med forskellig smag, specialiteter, chokolade gaveartikler, drikke chokolade og kakao.
I 2000 lancerede Devine et nyt brand, Dubble, i samarbejde med velgørenhedsorganisationen Comic Relief. Dubble er specielt rettet mod unge.
Divine Chocolate kan købes i England i de fleste supermarkeder, og 2007 blev Devine lanceret i USA hvor chokoladen kan købes i naturkostbutikker, gavebutikker og online.
Devines produkter kan også fås i Norge, Sverige, Holland, Syd Korea, Australien og Japan.
I Danmark kan man købe nogle af produkterne hos Verdens Bedste Gaver.


Kuopa Kokoo Kooperativet
De kakaobønner som anvendes i Devine Chcolates produkter kommer fra Ghana og leveres af Kuapa Kokoo, der er kakaobøndernes eget kooperativ.
Kooperativet er opstået i starten af 1990’erne i forbindelse med, at Ghanas kakaoproduktion blev liberaliseret. Det gjorde det muligt for kakaoproducenterne at organisere sig. En del kakaobønderne samlede sig i Kuapa Kokoo og fik hjælp af flere internationale Fair Trade organisationer til processen.
Kuapa Kokoo har i dag ca. 40.000 medlemmer fra mere end 1300 ghanesiske landsbyer.

 

Divine Chocolate forretningsmodel er unik. Den er med til at sørge for at kakaobønderne får eget chokolade brand på det engelske marked og internationale marked, og samtidig sikre den, at kakaobønderne får Fairtrade priser for deres produkter. Da Kakaobønderne, som tidligere nævnt, er medejere af Devine Chocolate har Kuapa Kokoo også to repræsentanter i Devine Chocolates bestyrelse, så kakaobønderne har både indflydelse på virksomheden og får del i overskuddet.
Overskuddet kan de investere i deres lokalsamfund i f.eks. sundhed, infrastruktur og skoler.
Devines aktiviteter gør på den måde en stor forskel i mange ghanesiske lokalsamfund.


Priser
Den ledelsesstruktur Devine har er unik både i forhold til den engelske Fairtrade industri og i forhold til confecture markedet som sådan og allerede i 1999 blev virksomheden belønnet med “Millennium Product” award af ”the Design Council” for sin innovative forretningsmodel. Sidenhen har virksomheden vundet en lang række af priser og i 2014 blev Devine Chokolate udnævnt til Årets Socialøkonomiske Virksomhed ved Social Enterprise UK´s Social Enterprise Awards.

 

Devine Chocolate er baseret i London i Tower Bridge, London, og ledes til daglig af et lille team, der samarbejder med virksomhedens mange støtter, partnere, NGO´ er, andre Fairtrade virksomheder og en lang række lignende brands. Ifølge Devines medarbejdere bliver de både inspirerede og motiverede af at se den forandring virksomheden er med til at forårsage i kakaobøndernes liv, fordi de er medejere i virksomheden.
Målet for Devine er også fremadrettet at fortsætte med at levere lækre og delikate chokoladeprodukter og udvikle den socialøkonomiske virksomhedsmodel til gavn for alle.

 

Devine Chocolate har i et stærkt konkurrencepræget detailmarked været i stand til at udvikle og opbygge en virksomhed, der omsætter for flere millioner pund om året. Virksomheden har også været med til at transformere chokoladeindustrien og sætte nye standarder, som andre ledende chokolade brands kan følge.

 

Læs mere om Devine Chocolate: Klik her! 

 

Mere om Devine Chocolate i USA: Klik her!  

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981