Crowdfunding - generel introduktion og eksempler på projekter

 

Crowdfunding er et relativt nyt fænomen, hvor en bred kreds af mennesker kan medvirke til at finansiere ideer og projekter ved hjælp af microfinansiering og brug af internet, apps mv.

 

Begrebet Crowdfunding dækker en bred vifte af finansieringsmodeller, der involverer både private og professionelle bidragsydere - lige fra folk der donerer penge, arbejdskraft eller andre ressourcer (crowfunding/crowdsourcing), til forskellige typer af låne- og investerings-løsninger (crowlending/crowdfinancing).

 

De første eksempler på internetbaserede crowdfunding-projekter dukkede op omkring 2002, og fænomenet er især indenfor de sidste par år vokset eksplosivt som følge af den eksplosive vækst i den globale brug af internetbaseret teknologi og de sociale medier.

 

Crowdfunding findes i et utal af formater og er rettet mod alle typer af formål - og hvor nogle er rettet mod et bredt publikum og går på tværs af landegrænser, er andre rettet specifikt mod et lokalt niveau eller en afgrænset deltagergruppe. Nogle Crowdfunding-projekter består af rene donationer, og kan betragtes som 'velgørenhed' i form af støtte til 'en god sag' f.eks. i form af sociale projekter, miljøbeskyttelse eller kulturelle formål. Andre typer af Crowdfunding er designet med henblik på at bidragsyderne kan få et økonomisk afkast samtidig med at de hjælper en virksomhedsidé eller et projekt til at blive realiseret.

 

Nedenfor har vi samlet en række links med yderlige viden om crowdfunding, samt en række eksempler på Crowdfunding- og Crowdlending-projekter.

 

Du kan også få en introduktion til emnet, når SED afholder arrangementet ”Crowdfunding til din socialøkonomiske virksomhed” med Michael Eis fra crowdfundingplatformen booomerang.dk torsdag d. 18. Februar 2016 i Aarhus.
Læs mere om arrangementet her  

 

Viden om Crowdfunding:
Crowdfunding WIKI
Ressourceside om crowdfunding - artikler og litteratur om emnet, og link til flere eksempler på crowfunding-projekter.

 

Dansk Crowdfunding Forening  
Dansk Crowdfunding Forening er en interesseorganisation der arbejder for at fremme vilkårene for netværksfinansiering i Danmark. Foreningen tilbyder adgang til viden og vejledning, deltagelse i arrangementer og hjælp til konkrete crowdfunding-projekter. http://danskcrowdfundingforening.dk/

 

Eksempler på Crowdfunding:
Lincoln Martins liste over crowdfunding sites for socialøonomiske virksomheder
Lincoln Martin har sammensat denne meget store liste over cwowdfunding-sites, der er specielt aktuelle for socialøkonomiske virksomheder og NGO'er.

 

Ulule  
Ulule betegner sig selv som den førende crowdfunding-platform i Europa, og er et crowdfunding-site med særligt fokus på kreative, innovative og samfundsgavnlige projekter.

 

FundedByMe
FundedByMe er en svensk crowdfunding-platform som støtter mange forskellige projekter indenfor bl.a. kunst, film, teater, design. 

 

CrowdsWhoCare
CrowdsWhoCare er en dansk online crowdfunding- og crowdsourcing-platform. CrowdsWhoCare er den første platform af sin art inden for sundheds- og plejesektoren, og har til formål at skabe en forbindelse imellem personer med innovationsprojekter og personer, som ønsker at støtte projekterne med økonomiske midler og/eller kompetencer.

 

Booomerang.dk
Dansk crowdfundingplatform som arbejder for at sikre, at talenter og gode idéer ikke bliver overset, og stimulere og støtte talentpuljen inden for iværksætteri, kunst og kultur, så Danmark i fremtiden kan leve af innovation og den gode idé. Der er mulighed for at oprette et crowdfunding-projekt i kategorien "social innovation".

 

BetterNow
BetterNow er en crowdfundingportal, som blev oprettet januar 2011 af to ildsjæle, Martin Bjergegaard og Bent Haugland. Virksomheden arbejder efter en vision om at gøre en forskel for verden sammen med alle andre, så den givende gerning bliver noget alle oplever som en del af deres egen hverdag.

 

Kickstarter
Kickstarter, der startede i 2009, er en af verdens største fundingplatforme for kreative projekter. Platformen er ikke specielt rettet mod samfundsnyttige projekter, men hvis ens projekt inden for det kreative område (film, musik, teater mv.) kan man sagtens anvende platformen til at rejse penge.

 

Indiegogo
Indiegogo hjælper enkeltpersoner, grupper og non-profits med at rejse penge online for at kunne realisere deres ideer. Platformen er rettet især mod kreative projekter som film og musik, men man kan byde ind med en bred vifte af projektidéer.

 

Læs mere om donations-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside: Klik her! 

 

Crowdfunding og skat 
SKAT lancerede i april en enkel vejledning på skat.dk, som skal hjælpe iværksættere, der overvejer at finansiere deres nystartede projekt gennem crowdfunding læs om vejledningen her  

 

Eksempler på Crowdlending:
Flex Funding 
Flex Funding er en dansk online låneplatform hvor private og professionelle investorer har mulighed for at investere i forskellige typer af virksomheder og projekter.

 

Lendino  
Lendino en en dansk låne-baseret crowdfunding-virksomhed, hvor private og professionelle investorer kan låne direkte til kreditværdige virksomheder.

 

Kreditmatch
Kreditmatch er en dansk låneplatform der bygger bro mellem virksomheder og investorer.

 

Crowdcube  
Crowdcubeer en britisk crowdfunding investerings-platform der giver mulighed for at investere i britiske virksomheder, fra nyopstartede til veletablerede firmaer. 

 

Læs mere om afkast/reward-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside: Klik her! 

 

Læs mere om låne-baseret Crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside: Klik her!

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981