Birthdays For Change

 

Birthdays For Change er et enkelt initiativ på facebook som handler om at bruge sin fødselsdag som anledning til at hjælpe og gøre en forskel.

 

I al sin enkelhed går Birthdays For Change ud på, at man for hver person, der ønsker en tillykke på facebook, donerer/udlåner et beløb til et projekt på KIVA´s platform.
KIVA er verdens første online låne-platform, som forbinder udlånere med iværksættere over hele jorden. Via platformen kan en iværksætter, hvor som helst i verden, få et lån på helt ned til 25 dollars.
KIVA´s arbejde er med til at skabe positiv forandring ved at tilbyde mennesker mulighed for at finde en vej ud af fattigdom og ved at skabe forståelse for, hvilken betydning det har at hjælpe hinanden verden over.
100% af de pege man låner ud på KIVA går til at yde lån til iværksættere. Det er udlåneren selv, i dette tilfælde dig som fødselar, der bestemmer, hvordan dine ”fødselsdags-lykønsknings-penge skal bruges – hvilket projekt de skal udlånes til.
Eftersom KIVA fungerer som en låneportal bliver alle de penge man låner ud, tilbagebetalt over et år, hvilket betyder, at man kan udlåne pengene på ny til sin næste fødselsdag til andre værdige projekter og i øvrigt blive ved sådan igen og igen.
Sagt på en anden måde, når man en gang til sin fødselsdag har doneret/udlånt et beløb kan det blive ved at arbejde for sagen for evigt.

 

Peet Morisson, australsk cellist i Danmarks Radios Symfoniorkester og bosiddende i Danmark i mange år, står bag Birthdays For Change ideen, som han prøvede af i forbindelse med sin egen fødselsdag sidste år. Her modtog han 100 fødselsdagslykønskninger på facebook, hvorfor han donerede 100 dollars (1 dollars for hver lykønskning). Her et år senere (3. Juli) er der tilbagebetalt 95.83 dollars og 4,27 dollars står til at blive tilbagebetalt snarrest. 

 

Ideen i Birthdays For Change er altså at man bruger antallet af fødselsdagslykønskninger man får fra sine venner på facebook som grundlag for hvor stort et beløb, man vil donere/udlåne.
Det beløb man vælger for hver lykønskning kan variere fra 20 cents til 1 dollar alt efter, hvad man føler, man har råd til. Når man har fødselsdag tæller man fødselsdagslykønskningerne på sin facebook side sammen. I Peets eksempel var 100 lykønskninger=100 dollars.
De 100 dollars sættes ind på den konto man opretter hos KIVA, og her vælger man det projekt man vil låne penge til. Når man har valgt et projektet kopierer man et foto fra projektet og poster på Birthdays For Change´s facebookside sammen med det beløb man har doneret (hvis man altså har lyst til at opgive det) for at inspirere andre.

 

Kort fortalt er ideen altså:
1) Tæl det antal fødselsdagshilsner du få på din facebookside på din fødselsdag.
2) Lån et beløb for hver lykønskning i forhold til, hvad du synes du har råd til. (f.eks. 1 dollar for hver lykønskning)
3) Opret en konto hos kiva.org
4) Indsæt beløbet her
5) Vælg det projekt du vil låne til.
Husk at kopiere et foto fra projektet når du er færdig, og post det på Birthdays For Change´s facebookside gerne sammen med det beløb du donere/udlåner (hvis du vil).

 

Hvis man vil hjælpe med at sprede ideen, kan man gå ind og ”like” Birthdays For Change´s facebookside her 

 

Peter Morrison er uddannet klassisk chellist ved Universiteterne i Budapest og Indiana, USA. Han er for øjeblikket fuldtidsansat i Danmarks Radios Symfoniorkester. Peet har arbejdet som musiker i 23 år og har medvirket på mere end hundrede albums med både pop, rock og klassisk musik. Han har selv komponeret adskillige værker, ligeledes inden for både pop, rock og klassisk musik. 
Her ud over arbejder han en del med ideudvikling i forbindelse med forskellige former for projekter, og en af disse er Birthdays For Change.

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981