A Safe HavenA Safe Haven

 

A Safe Heaven er en en non-profit organisation og socialøkonomisk virksomhed i Chicago, som hjælper mennesker med at håndtere deres liv i processen fra at være hjemløse til at blive selvforsørgende – alt sammen med stolthed og formål.

 

Organisationen tilbyder forskellige typer af værktøjer for hver enkelt person for at afhjælpe hovedårsagen til deres hjemløshed gennem en holistisk model som er skalerbar.
Den meget synlige økonomiske og sociale effekt, som A Safe Heaven´s arbejde har er med til at forene familier, stabilisere nabolag og skabe levende og levedygtige fællesskaber og lokalsamfund.

 

Målgruppen for A Safe Heaven´s arbejde er både enlige voksne, familier med børn, unge, samt veteraner og ikke voldelige kriminelle. Organisationen tilbyder individuel sagsbehandling, husly, mad, behandling, uddannelse, jobtræning, adgang til beskæftigelse og billige boliger.
A Safe Heaven indgår partnerskaber med forskellige offentlige- og private organisationer samt virksomheder og andre , der kan være med til at skabe et kontinuum i organisationens arbejde med omsorg, bolig- og beskæftigelsestilbud samt at skabe finansiel stabilitet og bæredygtighed.
A Safe Heaven har et mål om løbende at forbedre den effekt, som donorer og samarbejdspartnere får ud af deres investeringer.

 

De arbejdede begge i 1990´erne i finanssektoren i Chicago og tjente mange penge. Men Brian havde et alkoholproblem, og da han arbejdede at blive afvænnet opdagede han manglen på tilbud og services for de mennesker, der skulle restituere sig.
Parret begyndte at investere i ejendomme og købt forladte lejligheder i Chicago under den økonomiske nedtur. De restaurerede en større etageejendom i The Logan Square og lejede den ud til mennesker på stof- og alkoholafvænning.
Da boligmarkedet forbedrede sig regnede parret med at sælge deres ejendomme og inkasere fortjenesten. Men det skete aldrig. The Logan Square projektet var så succesfuldt at parret stiftede A Safe Haven Foundation i 1994 og udviklede et bemærkelsesværdigt program for mennesker i restitution.
Rowland parret så, at der var et kæmpe hul i indsatsen for den type mennesker og både hospitaler og centre henviste mennesker til deres tilbud, som var at tilbyde et sikkert sted, hvor mennesker kunne komme sig efter et misbrug. De første 5 år finansierede parret selv projektet. Senere blev det til det første anerkendte restitutions-hjem i staten.

 

I dag beskæftiger A Safe Heaven 180 personer og har et årligt budget på 20 millioner dollars. Organisationen har adgang til et netværk med boliger på 36 forskellige lokkationer, der består af 800 billige lejligheder. Herudover har man adgang til 1.375 midlertidige sengepladser i et program, der også inkluderer, støtte til bolig, mad, alkoholafvænning, behandling, jobtræning og beskæftigelse og permanent boligmulighed. A Safe Haven har betjent mere end 65.000 mennesker og yder servise til næsten 1.200 personer dagligt. 70 % af de mennesker, der deltager i programmet er ædru 3 år efter, hvilket er 5 gange så meget som det nationale gennemsnit.

 

Selv om budgetterne er blevet mindre de seneste år får A Save Heaven offentlig støtte fra U.S. Veterans Administration, Department of Labor og Department of Justice. Virksomheder som Wal-Mart støtter også organisationens arbejde.
I følge Brian Rowland koster det den amerikanske regering 120 dollars om dagen at sætte mennesker bag lås og slå og 30.000 dollars om året at sætte et barn i anbringelse.
A Safe Heaven´s indsats koster 80 dollars om dagen - og virker, så en hurtig hovedregning viser, at det er en meget bedre forretning for samfundet at sende mennesker gennem A Safe Heaven´s program. Ca 80% af de mennesker der gennemgår A Safe Heavens job tærnings program fåe arbejde efterfølgende og kan dermed skabe det økonomiske grundlag for at støtte et restitutionsforløb og på sigt få et uafhængigt liv.

 

Læs mere om A Safe Heaven på: www.asafehaven.org

Sociale Entreprenører i Danmark (SED)| Tlf. 40 11 86 40 | Email: mail@socialeentreprenorer.dk | CVR-nr. 34147981